Tuesday, 31 May 2016

PAD Wanita - BIO SELEZA

FAKTA
Tahukah anda?.
》75% wanita mengalami gatal-gatal dan kesakitan ketika mengalami haid disebabkan oleh tuala wanita yang tidak tembus udara dan sekaligus menambahkan kelembapan pada organ reproduksi wanita.
Organ terbesar manusia adalah kulit dan dengan kenipisan 0.1 inci, menjadikannya mudah untuk ditembus oleh toksin dan menjadikannya sangat telap.
Keadaan telap dan mudah tembus ini adalah sangat tinggi di sekitar organ reproduksi wanita, dan menjadi semakin telap dan mudah tembus di bahagian dalam organ itu sendiri. Apa sahaja yang terkena pada bahagian ini akan disalurkan terus ke dalam peredaran darah.
》》Tuala wanita konvensional dihasilkan dengan menggunakan campuran synthetic rayon dan kapas kerana campuran ini lebih murah dan mudah daripada penghasilan kapas itu sendiri dan mempunyai kadar resapan yang lebih tinggi.
Rayon adalah serat selulosa (cellulose fibre) yang diperbuat daripada pulpa kayu (wood pulp). Dan berdasarkan kajian, didapati sekeping tuala wanita mempunyai kandungan sehingga 4 keping bag plastik! Bayangkan pencemaran yang terjadi kepada alam sekitar turut terjadi kepada badan wanita. [Sumber : Naturally Savvy]
》》 Proses 'chlorine bleaching' yang dijalankan ke atas tuala wanita menyebabkan terhasilkan dioxin dan lain-lain by-products. Dioxin adalah 120X lebih toksik berbanding Cyanide dan 900X lebih toksik berbanding Arsenic.
》》Tuala wanita bukan produk yang telah disterilkan. Melalui kajian yang dijalankan oleh Consumer Association of Penang (CAP), terdapat lebih daripada 11,000 kiraan bakteria pada jenama tuala wanita yang terkenal dan kerap digunakan oleh wanita Malaysia . Jumlah ini adalah 10 kali ganda melebihi International Standard [Sumber]
Bertukarla ke bio seleza..lebih selamat
Credit to Cikgu Hidayah Rahim STG




Sunday, 29 May 2016

Khasiat Garam Buluh

Assalammualaikum

Hari ni saya nk kongsi sedikit mengenai garam buluh.

Kita biasa dengar mengenai garam..tapi apakah kita tahu apa beza garam yang biasa dan garam buluh.

 


Hai-O Garam Buluh menggunakan garam dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai ramuan utamanya. Garam ini diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea. Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia tiga tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan ke dalam relau bagas, dan dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk. Selepas proses pembakaran, bahan berbahaya seperti logam berat dan kotoran yang ada dalam garam telah dineutralkan atau disingkirkan, manakala intipati pokok pine (resin pine, minyak pine) dan buluh (200 lebih jenis elemen surih yang diperlukan oleh badan) bercampur ke dalam garam dan menambahkan kandungan ion logam inorganik yang diperlukan oleh badan manusia seperti magnesium, kalsium, kalium, kuprum, ferum, zink dan sebagainya.


Apakah bezanya Hai-O Garam Buluh dengan garam biasa?
Hai-O Garam Buluh menggunakan garam dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai sumber. Garam ini diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea. Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia tiga tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan ke dalam relau bagas, dan dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk. Garam buluh telah menyingkirkan bahan berbahaya terhadap badan (misalnya logam berat dan bahan kimia) dalam proses pembuatannya, pada masa yang sama meningkatkan nilai nutrisinya. Kebanyakan garam melalui pemprosesan kimia, kandungan natrium adalah lebih tinggi, justeru itu, pengambilan masa panjang akan memudaratkan kesihatan.

Khasiat-khasiat garam buluh.
Kajian daripada saintis-saintis mendapati garam buluh mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh badan. Berikut adalah beberapa hasil penemuan daripada saintis-saintis yang mengkaji tentang garam buluh:
1. Anti-alergik
Mengehadkan tindak balas alergi dengan menghalang pembentukan bengkak akibat alergik (Shin, Hey-Yong., 2004)
2. Anti-kanser
Garam buluh mengandungi esktrak methanol yang mempunyai kesan anti-mutasi yang boleh mengurangkan pembentukan sel-sel kanser di dalam badan. (Hwang, Kyung-Mi, et. al., 2007; Park, Kun-Young et. Al., 2012).
3. Melawan obesiti
Kajian terbaru mendapati garam buluh mengurangkan berat badan dengan menurunkan paras lipid (lemak) di dalam tisu badan. (Park, Kun-Young, et.al., 2013)
4. Merawat masalah gigi
Saintis mendapati pesakit gigi menggunakan garam buluh untuk menguatkan enamel gigi, masalah pembentukan plak dan gingivitis. (Min, B.S., et al., 1995)
5. Mengurangkan fungsi keradangan
Garam buluh lebih berkesan untuk mengurangkan masalah keradangan dan penyakit yang berkaitan dengan keradangan berbanding garam biasa (Shin, Hye-Young, et.al., 2003)
6. Anti pertumbuhan mikroorganisma
Kajian makmal mendapati di antara 20 jenis garam (garam halus, garam proses, garam laut dan garam buluh), hanya garam buluh mempunyai sifat untuk menentang pertumbuhan mikroorganisna bernama Salmonella (Moon, JH, et.al., 2009)
7. Mengurangkan kesan sampingan kemoterapi
Garam buluh mengandungi bahan kimia khas yang menghalang proses kematian sel-sel badan yang penting seperti sel kohlear yang berfungsi untuk pendengaran. Kemoterapi mempercepatkan kematian sel-sel badan manakala garam buluh menghalangnya (Jeong, Hyun-Ja, et.al., 2011)
8. Penjagaan telinga
Khasiat magnesium di dalam garam buluh mampu mengurangkan masalah kehilangan pendengaran (Jeong, Hyun-Ja, et.al., 2011)
9. Merawat ulser dan gastrik
Garam buluh menghasilkan hydrogen sulfida mampu bertindak sebagai pemancar yang memperbaiki fungski fisiologi badan   terutamanya masalah sistem pencernaan badan (Saroraya, Chanmuang, et.al., 2011)
10. Diabetis
Garam buluh membantu peningkatan paras glukosa di dalam badan dan pengambilan glukosa di dalam otot (Saroraya, Chanmuang, et.al., 2011)
11. Merawat arthritis
Jika digunakan bersama rawatan akupuntur, ia boleh merawat arthritis (Xu, Kai-Sheng, 2009). Kandungan magnesium di dalam garam buluh yang tinggi berbanding di dalam garam lain mampu mengurangkan masalah sakit sendi dan otot.
12. Rawatan untuk sakit tekak
Garam buluh yang bertindak sebagai ejen penghalang keradangan mampu mengurangkan bengkak di dalam tekak dan mengurangkan kesakitan akibat pembengkakan itu (Choi, CH, et. Al., 2012)
Tibalah masa untuk kita semua bertukar kpd pemakanan yg lebih sehat dan amalan hidup sehat. Langkah yang pertama menukarkan garam biasa kpd garam buluh kerana semua masakan perlu kpd garam.



Come back

Dah hampir 3 tahun tak jenguh or update blog ni..
Saya akan update blog ni dgn info terkini produk dan testimoni dari pelanggan kami.

Dan juga update perkembangan bis saya dlm smart tycoon group.

Sepjg 3 tahun sy tidak aktif..hanya menginkuti perkmbangan bis partner dan stg dr jauh.
skrg sudah byk yg berubah

weekly meeting dah xde
monthly meeting pun xde
yg ada hanya 24 jam online 7 hari..

tu yg best..

dlm 3 thn tak aktif ni sempat lah naik pangkat jadik DDM dan bis partner yang kat MIRI berkembang biak.

Kpd Cno and Nisa..terimaksih sudi setia bersama STG.

Itu dlm bis..dalma carier sempat lah naik pangkat jadik Senior..jadik SHO and graduate OUM major in safety.

Ingat bln Dec ni nk amik Master plak la dgn UTHM..In sya Allah

hihihi..Diploma UTM skudai..Degree OUM JB..Master UTHM la plak rasanya..

Anyway thank you Allah masih memanjangkan rezeki di STG dan di PCA.

I belief i can fly..

Saturday, 16 February 2013

Testimoni BVSM - macam-macam












  




Saya mendoakan anda semua sehat walafiat dan dalam rahmat Allah sentiasa semoga Allah jadikan BVSM ini asbab menjadikan anda sehat dan bahagia..

Sehat dan Ceriakan diri dan keluarga anda sekarang!

  



Ikhlas dari saya  
Siti Salmah Abdul Ghani 
012 701 0027



Testimoni BVSM - Lelah, Jimat Petrol, Jimat Elektrik, Slip Disc














  




Saya mendoakan anda semua sehat walafiat dan dalam rahmat Allah sentiasa semoga Allah jadikan BVSM ini asbab menjadikan anda sehat dan bahagia..

Sehat dan Ceriakan diri dan keluarga anda sekarang!

  



Ikhlas dari saya  
Siti Salmah Abdul Ghani 
012 701 0027


Testimoni B V S M - Migrane, Strok, Lumpuh & Sakit Jiwa












  




Saya mendoakan anda semua sehat walafiat dan dalam rahmat Allah sentiasa semoga Allah jadikan BVSM ini asbab menjadikan anda sehat dan bahagia..

Sehat dan Ceriakan diri dan keluarga anda sekarang!

  



Ikhlas dari saya  
Siti Salmah Abdul Ghani 
012 701 0027


Friday, 15 February 2013

Mesti Baca!! Testimoni BVSM - Mistik













  




Saya mendoakan anda semua sehat walafiat dan dalam rahmat Allah sentiasa semoga Allah jadikan BVSM ini asbab menjadikan anda sehat dan bahagia..

Sehat dan Ceriakan diri dan keluarga anda sekarang!

  



Ikhlas dari saya  
Siti Salmah Abdul Ghani 
012 701 0027