Friday, 6 April 2012

Travelog to Vietnam - Day 1

Alhamdulillah..berjaya fight ke Vietnam percutian mewah bersama Smart Tycoon..mmg best..aku nak share sikit ke'excited'tan aku spjg trip nie..aku mmg biasa naik flight tapi dlm negara jek..luar negara tak pernah..tapi baru buat bisness bio ever nie dlm 9 bln dah dpt terbang ke luar negara..mmg teruja giler..alhamdulillah ..thankyou Allah and I love you

ya Allah bestnya!

Team aku E2 dan pemandu pelancong kami Mr Brandon..handsome and nice guy..

2 minggu seblm bertolak aku dpt message dr Brandon "Selamat Pagi ..nama saya Brandon - tour leader ke Vietnam Trip. Sila berkumpul di KLIA pada 22Mac, jam 10 pagi ditgkat 5, counter H. Suhu di Ho Chi Minh 25ºC-33ºC. 1 Jam lewat drpd Msia di Vietnam. Plag sama spt di Msia. 3pin tegak. Mata wang 1USD=20,000Vietnam Dong, 1RM=7000 Vietnam Dong. Terimakasih"
wow sebaik jek baca aku makin teruja..semua maklumat dah diberi pd kami awal2 lagi..

Pagi tu aku smpai ke KLIA mmg gembira sgt cuma rasa sebak sikit sbb kali pertama ke oversea tak dpt bwk hsbd..takpe bang nnti ke Guangzhou kita gie samer2 ya..

Aku dgr satu suara sambil pegang sepanduk E2! E2! E2!.. saya Brandon...
selalu tgk dalam citer korea ..tapi kini mengalaminya sendiri bestnya...thankyou Allah...
so kami berkumpul utk check in..pun tak perlu nak beratur lama2 sebb passport serah pada Brandon..aku cuma perlu usung beg kat counter check in je..setel..xperlu tunggu lama2 utk check in..tapi kena tunggu kwn2 yg lain.. tu yg sempat bergambo kat KLIA jap..
Merasa la jugak ke bahagian sini klu tak asik domestic jek..alhamdulillah

so tiba masa utk berlepas...aku, maya dan suria satu tmpat duduk..senang...

'V' for Vietnam...

...perut dah nyanyi keroncong utk ana la pulak.....makan time...
 Sedap betul..Bismilllah...

dlm flight mcm jakun pun ada...sbb xsabo nk mendarat...aku siap pegang tempat tangan kuat2 sbb pengalaman naik air asia bila landing mcm nak tercabut nyawa..tapi pegang punya pegang tau2..mmg dah landing...
thankyou Mr Pilot for your landing skill...

Vietnam!!!  here I am... 

 Tgklah langkah masing2 xsabo nak habiskan duit kat Vietnam..Naura Auni besau langkah tuuu!

Berkumpul di hall utk tukar setting masa ikut masa di vietnam...


 Set masa satu jam lewat dgn waktu Msia

Bas kami dah sampaii....dlm bus kami diperkenalkan dgn Mr Trung..handsome tourist guide kami..speaking slang American..

Inilah Mr Trung kami..we call him Mr T..our tourist guide
sah ..confirm...aku rasa mcm dlm citer korea yg heronya handsome2..trip ada pemandu pelancong ..yg mcm citer My Girl tu... ya Allah mcm mimpi..ya Allah thank you Allah i love you Allah sbb kali pertama melancong ada pemandu pelancong...

kami terus dibawa ke istana diraja vietnam..bergambar ramai2...syok giler..wpun panas...

Team Bersama Bersatu Berjuang!!!
 muka aku nampak kecik jek kan..xperasan ..hish nyosal gambo belakang2..next trip aku mesti gambo depan2 jek..aku janji..

 
Besau nau!!

Selesai melawat istana..kami dibawa utk check in kat Equatorial Hotel..
 Best..selesa...cantik..ada channel Arirang (KBS channel)
 Terkezut..siap ada arah qiblat and waktu solat..so semua dah diatur..alhamdulillah

 waktu solat..subuh siap ada wake up call..tapi tak sedarrr...sbb pkl 4.30 dah subuh..


siap ada sikat, berus gigi and ubat gigi...maklumlah selalu melancong dlm negara hotel bajet jek..

Acara malam adalah makan mlm di restoren Sri Penang bersebelah hotel..jalan kaki jek...
sampai jek semua dah terhidang
 Ikan siakap serba berdiri...
udang asam pedas, kari ayam, tomyam...

Selesai mkn shopping time...Ben Than market....jom ...murah! murah!! murah!!!...

My bis partner Maya Pesada..


Suasana di Ben Than market waktu mlm...tapi dlm market xdpt nak amik gambar..ni kaw luar market..

Ok nnti sambung lagi..day 2 di vietnam...


__________________________________________________________________________

No comments:

Post a Comment