Tuesday, 31 May 2016

PAD Wanita - BIO SELEZA

FAKTA
Tahukah anda?.
》75% wanita mengalami gatal-gatal dan kesakitan ketika mengalami haid disebabkan oleh tuala wanita yang tidak tembus udara dan sekaligus menambahkan kelembapan pada organ reproduksi wanita.
Organ terbesar manusia adalah kulit dan dengan kenipisan 0.1 inci, menjadikannya mudah untuk ditembus oleh toksin dan menjadikannya sangat telap.
Keadaan telap dan mudah tembus ini adalah sangat tinggi di sekitar organ reproduksi wanita, dan menjadi semakin telap dan mudah tembus di bahagian dalam organ itu sendiri. Apa sahaja yang terkena pada bahagian ini akan disalurkan terus ke dalam peredaran darah.
》》Tuala wanita konvensional dihasilkan dengan menggunakan campuran synthetic rayon dan kapas kerana campuran ini lebih murah dan mudah daripada penghasilan kapas itu sendiri dan mempunyai kadar resapan yang lebih tinggi.
Rayon adalah serat selulosa (cellulose fibre) yang diperbuat daripada pulpa kayu (wood pulp). Dan berdasarkan kajian, didapati sekeping tuala wanita mempunyai kandungan sehingga 4 keping bag plastik! Bayangkan pencemaran yang terjadi kepada alam sekitar turut terjadi kepada badan wanita. [Sumber : Naturally Savvy]
》》 Proses 'chlorine bleaching' yang dijalankan ke atas tuala wanita menyebabkan terhasilkan dioxin dan lain-lain by-products. Dioxin adalah 120X lebih toksik berbanding Cyanide dan 900X lebih toksik berbanding Arsenic.
》》Tuala wanita bukan produk yang telah disterilkan. Melalui kajian yang dijalankan oleh Consumer Association of Penang (CAP), terdapat lebih daripada 11,000 kiraan bakteria pada jenama tuala wanita yang terkenal dan kerap digunakan oleh wanita Malaysia . Jumlah ini adalah 10 kali ganda melebihi International Standard [Sumber]
Bertukarla ke bio seleza..lebih selamat
Credit to Cikgu Hidayah Rahim STG
No comments:

Post a Comment